fbpx
close button

Bezig met een bouwproject?


Vraag je offerte aan
Waarom kiezen voor De Clerck?
26 4 2016

EPC of Energieprestatiecertificaat: hoe, wat & waarom?

Het EPC of energieprestatiecerticaat is een document dat aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is. Bij zowel verkoop als verhuur van een woning is de eigenaar verplicht dit document voor te leggen. Een gunstigere energiescore op je EPC maakt je woning des te aantrekkelijker en duidt op lagere energiekosten.

Voor kandidaat-kopers of huurders is het een uiterst handig hulpmiddel om woningen te vergelijken. In openbare gebouwen zoals scholen, ziekenhuizen of musea is het zelfs zo dat het EPC op een zichtbare plek moet worden opgehangen.

EPC, niet te verwarren met…

  • EPB of Energie prestatie en Binnenklimaat. Het verschil met het EPC is dat een EPB-studie uitgevoerd wordt voor nieuwe woningen of grote verbouwingen, niet voor verkoop of verhuur van een woning. Uit het EPB-verslag wordt een energieprestatiecertificaat gegenereerd.
  • Een Energieaudit geeft antwoord op de vragen waar, hoeveel en hoe kunnen we in woning x energie besparen. Deze audit is een overzicht van concrete tips die goud waard zijn bij het renoveren van uw woning. Dit energieadvies is volledig vrijwillig en dus niet verplicht.

EPC Energiescore

Wat betekent de Energiescore?

De focus in het EPC ligt op de energiescore, het getal net boven de gekleurde balk wordt weergegeven. Dit getal staat voor het berekende energieverbruik per jaar, per m2 bruikbare vloeroppervlakte. De score is dus afhankelijk van uw muur- en dakisolatie, installaties voor verwarming en het verwarmen van water, maar natuurlijk ook de isolerende prestaties van ramen en deuren. Er wordt geen rekening gehouden met gezinssamenstelling of gebruikersgedrag, waardoor het getal kan afwijken van het verbruik op uw elektriciteitsfactuur.

De waarde van de energiescore ligt tussen 0 en 700. Hoe hoger de score, hoe hoger het geschatte energieverbruik. Maar gezien de ecologische sensibilisering van de laatste jaren is energiezuinig wonen eerder regel dan uitzondering.

Naast de energiescore worden ook de zuinigheid van het gebouw en de verwarmingsinstallatie in kaart gebracht. Alsook de impact op het milieu, gevolgd door eventuele aanbevelingen van de deskundige die het document opstelde. Deze aanbevelingen zijn zeker niet verplicht op te volgen, maar wijzen op de volgende stappen die u kan ondernemen om de woning energiebesparender te maken.

EPC energiezuinig wonen

Wat zijn de gangbare EPC-waarden?

  • Het gemiddelde ligt rond de 350.
  • Voor appartementen ligt dat gemiddelde iets lager, namelijk op 295.
  • Voor nieuwbouw zou de energiescore tussen de 100 en 175 kwh/m2 moeten liggen.
  • Bij oudere woningen kan het gebeuren dat de bovengrens van 700 kwh/m2 nog overschreden wordt.

Heeft u de energiescore van uw (toekomstige) woning bij de hand? Dan kan u uw score vergelijken met andere woningen in Vlaanderen en uw gemeente op www.energiesparen.be/testuwepc.

Welke rol speelt uw schrijnwerk?

Investeren in isolerende ramen en beglazing kan een daling van je energiescore teweegbrengen van wel 25%, mede afhankelijk van het type woning uiteraard. Een overschakeling van enkel glas naar dubbel glas levert al een aanzienlijke impact. Voor driedubbel glas is de investering net iets groter, maar ook dat blijkt de verstandige keuze op lange termijn.

duurzaam wonen energieprestatiecertificaat energiescore EPC raamisolatie
DeClerck logo blue

Gerelateerde nieuwsberichten

deceuninck logo
renson logo Ambassador
kiwa logo