De Clerck

Sint-Niklaasstraat 133
9170 Sint-Gillis-Waas
Tel: +32 3 775 54 72

Contacteer Ons
Service & Onderhoud

© 2022 De Clerck - Ramen en Deuren

Wat houden de U-waarden in?

Bij de verkoop, koop of verbouwing van uw huis wordt er een EPC-verslag gemaakt waarin vermeld wordt hoe energiezuinig uw woning is. Hoe lager de EPC-score is, hoe energiezuiniger uw huis is. De EPC-scores zijn afhankelijk van verschillende U-waarden, maar wat zijn U-waarden nou eigenlijk?

Bij de verkoop, koop of verbouwing van uw huis wordt er een EPC-verslag gemaakt waarin vermeld wordt hoe energiezuinig uw woning is. Hoe lager de EPC-score is, hoe energiezuiniger uw huis is. De EPC-scores zijn afhankelijk van verschillende U-waarden:

  • U-waarde
  • Uf-waarde
  • Ug-waarde
  • Uw-waarde

 

U-waarde

 

De U-waarde, vroeger ook wel K-waarde, staat voor warmtedoorgangscoëfficiënt en slaat op de isolatiewaarde in W/m2K. Bij deze eenheid wordt er weergegeven hoeveel Watt (W) er per vierkante meter (m2) verloren gaat bij een daling of stijging in temperatuur van 1 graden Kelvin (K). Hoe lager de waarde, hoe minder warmte er verloren gaat.

 

Uf-waarde

 

De F staat voor frame, oftewel de isolatiewaarde van de profielen. De Uf-waarde staat dus voor de hoeveelheid warmte die verloren gaat via de raamprofielen, exclusief glas en panelen. PVC profielen hebben vaker een betere Uf-waarde dan hout en aluminium profielen.

 

Ug-waarde

 

De Ug-waarde is de isolatiewaarde van enkel het glas, het raamprofiel wordt hier dus niet bij meegerekend. Ook hier geld, hoe lager de waarde, hoe beter het glas isoleert. Driedubbel glas heeft een betere UG waarde omdat het beter isoleert dan dubbel of enkel glas.

 

Uw-waarde

 

Als we spreken over Uw-waarde, gaat het om de hoeveelheid warmte die verloren gaat bij het gehele raam. Naast de Uf-waarde en de Ug-waarde spelen de scheidingen tussen de glazen bladen een rol, omdat die natuurlijk ook effect hebben op de isolatie waarde. Samen maakt dit de gehele isolatiewaarde van uw ramen uitgedrukt in W/m2K. Volgens de EPB-eisen mag deze score niet meer dan 1,5 bedragen bij woningen.

 

Bent u op zoek naar goede raamprofielen en beglazing? Dan helpen wij u graag verder. Neem vrijblijvend contact met ons op of kom langs bij onze toonzaal om meer inspiratie op te doen. Wij beantwoorden graag uw vragen en bieden u advies op maat.